با پیدایش کولرهای گازی، بخش زیادی از مشکلات گرمای هوا در خانههایی که در مناطق جنوب و شمال کشور بودند، برطرف شد. در این مناطق به دلیل رطوبت بالای هوا یا گرمای بیش از حد، کولرهای آبی قابلیت خنکسازی محیط را ندارند و بلا استفاده هستند. از این رو با کمک کولرهای گازی، هوایی خنک با رطوبت مناسب، در خانههای این افراد جریان پیدا کرد. سیستم عملکرد کولر گازی مشابه یخچال خانهتان است. در ساختار کولر گازی از گاز مبرد استفاده میشود تا گرمای محیط را جذب کند و هوای خنک را به محیط برگرداند. کولر گازی در شرایط آب و هوایی معمولی هم کارایی دارد. با توجه به مکانی که در آن زندگی میکنید، میتوانید از انواع کولرهای گازی استفاده کنید.
کدام نوع کولر گازی را انتخاب کنیم؟
اگر قصد خرید کولر گازی دارید، اما هنوز نمیدانید کدام نوع کولر گازی برای شما مناسب است، پیش از هر چیزی با انواع کولرهای گازی و کاربرد آنها آشنا شوید، تا در انتخاب آن، دچار سردرگمی نشوید. کولرهای گازی در سه نوع کلی در بازار وجود دارند. شاید مدلهای دیگری هم مشاهده کنید، اما این سه نوع، محبوبترین مدل های کولرگازی هستند.
- کولر گازی اسپلیت
- کولر گازی پنجره ای
- کولر گازی ایستاده
آشنایی با کولر گازی اسپلیت
معروفترین نوع کولر گازی، کولر گازی اسپلیت است. این کولرها با اینکه قیمت بیشتری نسبت به کولر گازی پنجره ای دارند، اما هنگام مصرف، کمترین صدا از آن شنیده میشود و مصرف برق آنها نیز در درازمدت، به مراتب کمتر از کولرهای گازی دیگر است. در کولر گازی اسپلیت، مابین پنل و موتور، فاصله وجود دارد. این فاصله که بیشتر از ۱۰ متر نمیتواند باشد، با لولههای مسی وصل شده به یکدیگر، پنل و موتور را با هم مرتبط میسازند.
در ساختمانها معمولا برای زیبایی بیشتر، لولههای مسی از درون حفرههایی که از پیش تعیین شده است، وارد میشود. از مهمترین مزایای خرید کولر گازی اسپلیت، دو تکهای بودن آن است که منجر شده تا صدای موتور، به گوش نرسد و هنگام کارکرد دستگاه، آلودگی صوتی ایجاد نشود. اما همه خانهها امکان استفاده از این نوع کولر گازی را ندارند چرا که همه آنها نمیتوانند فاصله مناسبی بین پنل و موتور ایجاد کنند. در ساختمانهای نوساز و جدید، معمولا جایگاه کولر گازی در نظر گرفته میشود و حفرههای لازم درون دیوار قرار میگیرد.
آشنایی با کولر گازی پنجره ای
وجه تسمیه کولر گازی پنجره ای، محل نصب آن است. این کولرها به پنجره اتاق یا خانه وصل میشوند و دقیقا در قاب پنجره، جای میگیرند. از این رو به آنها کولر گازی پنجره ای (Window Air Conditioner) گفته میشود. کولرهای گازی پنجره ای جزو سادهترین سیستمهای تهویه مطبوع هستند که با عملکرد آسان خود، برای استفاده در اتاقها، در نظر گرفته شدهاند. در این مدل کولر گازی، هوای خنک به داخل و هوای گرم، از قسمت خارجی آن، به فضای بیرونی اتاق منتقل میشود. از مزایای خرید کولر گازی پنجرهای، نصب آسان و عملکرد ساده آن است اما در مقابل، مصرف برق این نوع کولرها بسیار بالاست و سر و صدای کولر هم، برای افرادی که شنوایی حساسی دارند، زیاد است.
آشنایی با کولرهای گازی ایستاده
کولرهای ایستاده که بیشتر در مکانهای عمومی دیده میشوند، از جمله کولرهایی هستند که سهولت استفاده آنها، دلیل محبوبیتشان شده است. این کولرها، نیازی به ایجاد حفرههای داخلی در دیوار ندارند و قابلیت جابجایی دارند. پرتابل بودن آنها یا قابلیت جابهجاییشان، امکان استفاده از این کولرها را در مکانهای گوناگون فراهم کرده است؛ از طرفی سر و صدای کولرهای گازی پنجرهای را هم ایجاد نمیکنند. چه بهتر که از این کولرها در مکانهایی که امکان ایجاد حفره در دیوار را نداریم، استفاده کنیم. از معایب خرید کولر گازی ایستاده در منازل، ابعاد بزرگ آن است که استفاده از آن را برای همه خانهها، ممکن نمیکند. فقط برای خانههایی که متراژ بالا و فضای کافی برای کولر گازی ایستاده را دارند، کولرگازی ایستاده مناسب است.
کولر پرتابل
نوع دیگری از کولرهای آبی و گازی به شکل پرتابل طراحی شدهاند که قابلیت حمل و جابهجایی دارند. البته وزن بعضی از این دستگاهها آنقدر بالاست که نمیتوان آنها را قابل حمل نامید. این کولرها بیشتر مناسب مکانهای کوچک (با مساحت کمتر از ۳۰ متر مربع) با جریان ضعیف هوا است. این نوع کولرها معمولا ظرفیت سرمادهی پایینتری نسبت به کولرهای ثابت داشته و برای خنک کردن نقطه خاصی از خانه مطلوب است.
توجه داشته باشید که این کولر گازی پرتابل برای کارکرد درست، احتیاج به پریز برق با دستکم ۱۱۵ آمپر برق دارد (در مدلهای قدیمی این رقم ۲۰ آمپر بود) و انتخاب محل مناسب برای این وسیله ممکن است کمی دشوار باشد.
راهنمای خرید کولر گازی بر حسب متراژ
حال اگر نوع کولر گازی خود را انتخاب کردهاید، نوبت به انتخاب قدرت کولر گازی میرسد. انتخاب هوشمندانه شما در ظرفیت مناسب برای متراژی که قرار است از دستگاه استفاده کنید، بسیار اهمیت دارد. این ظرفیت را که با واحد BTU محاسبه میکنند، بستگی به دما، رطوبت، عایقبندی پنجرهها و متراژی که دستگاه قادر به خنکسازی است، دارد. هر چه میزان BTU بیشتر باشد، قاعدتا میزان سرمایی که از کولر گازی وارد محیط میشود، بیشتر خواهد بود. برای این که ظرفیت کولر گازی مورد نیاز خود را بسنجید، کافی است به ازای هر متر مربع از محیط، بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ BTU را لحاظ کنید. اگر خانه شما طبقه آخر است و مستقیما خورشید، بر سقف خانهتان میتابد، به ازای هر متر، ۶۰۰ تا ۷۰۰ BTU را لحاظ کنید.
ظرفیت کولر گازی برای متراژهای مختلف به اختصار به صورت زیر است (این ظرفیتها در صورتی است که فضا عایقبندی باشد و نور آفتاب، مستقیما به سقف خانه نتابد).
- مساحت ۳۰ تا ۳۷ متر مربع، ظرفیت ۹۰۰۰
- مساحت ۳۷ تا ۴۱ متر مربع، ظرفیت ۱۰۰۰۰
- مساحت ۴۱ تا ۵۰ متر مربع، ظرفیت ۱۲۰۰۰
- فضای ۵۰ تا ۶۵ متری، ظرفیت ۱۴۰۰۰
- فضای ۶۵ تا ۹۰ متری، ظرفیت ۱۸۰۰۰
- فضای ۹۰ تا ۱۲۰ متری، ظرفیت ۲۴۰۰۰